Pages

Subscribe:

Ads 468x60px

2 Mayıs 2012 Çarşamba

Hamilelik Öncesi Folik Asit Kullanımı

Hamile kalmaya karar verdiniz! Dikkat etmeniz ve yapmanız gerekenleri belirlediniz. Belirledikleriniz arasına Folik Asit tüketimini de eklemeyi unutmayınız.

Neden folik asit?

Folik asit, sağlıklı ve rahat bir hamileliğe katkıda bulunan bir B (B9) vitaminidir. Eğer anne adayı, hamilelik başlamadan 3 veya 4 ay önce her gün 0,4 mg (400 mikrogram) alırsa, gelişen bebeğini nöral tüp kusurları adı verilen omurga ve beyin ile ilgili doğumsal kusurlara karşı koruyabilir.

Vücudumuzdaki hücrelerin çoğalmasında ve hayatlarını sürdürmelerinde olmazsa olmaz vitamin olan folik asit, DNA′nın oluşumunda ve tamirinde de çok önemli rol oynar.


Folik asit eksikliği ne gibi sorunlara yol açar?

Diyetlerinde yeteri kadar folik asit bulunmayan annelerin bebeklerinde omurga açıklığı (Spina Bifida) ve beynin gelişmemesi (Anensefali) önemli doğumsal kusurlar geliştiği kanıtlanmıştır.

Spina Bifida, bebeğin omuriliğinin açıkta kalması anlamına gelir. Ana rahminde bebeğin omurgası gelişirken bir yanlışlık sonucu bir ya da daha fazla omur kemiği ve omuriliğin bir kısmı iyi gelişemez, omurilik ve sinir sisteminde değişik derecelerde hasar oluşur. Bacaklara, idrar kesesine ve kalın bağırsaklara giden sinirlerin çalışmaması nedeni ile yaşam boyu sürecek kısmi bir felç görülür.

Anensefali, yaşamın sürmesini olanaksız kılan, beynin ve kafatası kemiklerinin yetersiz gelişimine bağlı çok ağır bir oluşum kusurudur.

Fetüste omurilik ve beyin gelişimi gebeliğin ilk haftalarında olduğundan merkezi sinir sistemindeki bu kusurları önlemeye yardımcı olmak için, döllenmeden 8 hafta sonrasına kadar ekstra folik asit kullanmak faydalı olacaktır.

Folik asit en çok hangi yiyeceklerde var?

-Brokoli
-Ispanak,marul
-Fasulye,bakla,mercimek
-Sakatatlar
-Tüm narenciyeler
-Karpuz
-Kuşkonmaz
-Muz
-Yumurta sarısı
-Çilek
-Tonbalığı
-Yoğurt

Bu sebeplerden dolayı korunmayı bırakan ve bir gebelik planlayan anne
adaylarının her gün düzenli "folik asit" almaları önerilir.Mide asiditesini
arttırabileceği için tok alınması tavsiye edilir. Gebelik oluştuktan sonra ilk 3
ay düzenli alınması gerekmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder