Pages

Subscribe:

Ads 468x60px

23 Aralık 2012 Pazar

Gebeliğin 10. Haftasında Annede ve Bebekte Olan Değişimler

     Bu gebelik haftasında artık bulantılarınız hafiflemeye başlar. Bazı anne adaylarında ise bu şikayetler birkaç hafta daha aynı şiddette devam edebilir. Doktorunuza danışarak aldığınız ilaçları kullanmaya devam edebilirsiniz.
Gebelik hormonlarının etkisiyle bazı anne adaylarında kolay sinirlenme, huzursuzluk, keyifsizlik gibi ruhsal belirtiler ortaya çıkabilir. Bunlar geçici belirtilerdir.
Gebelikte kan hacmi %40-50 oranında artar. Bu yüzden de hızlı gelişim gösteren meme dokusunda ve vücut ağırlığınıza maruz kalan ayaklarınızda başta olmak üzere vücudunuzun çeşitli bölgelerinde toplardamarlar belirginleşmeye başlayabilir. Bacaklarınızdaki damarların belirginleşmesi sizde mutlaka varis oluşacağı anlamına gelmez. Yine de bu konuda yapabileceğiniz birşeyler olduğunu bilmeli ve gerekli önlemleri almalısınız.
      On haftalık gebelikte bebeğin boyu yaklaşık 3 cm, ağırlığı 4 gram kadardır. Bu haftaya kadar bebeğe embriyo denirken bu haftadan sonra artık fetus diye adlandırılır, 10. haftadan sonraki döneme fetal dönem denir.10. haftada bebek artık rahim içerisinde amnion sıvısı içinde hareket etmeye başlar ancak anne henüz harketlerini hissedemez, ultrason ile hareketler görülebilir. El ve ayak eklemleri, diz, dirsek, parmaklar oldukça şekillenmiştir. Henüz bu kadar erken haftada bile bebek eline dokunan bir cismi tutma refleksini edinmiştir. Dış kulak ve üst dudak şekillenmiştir. Bu haftada gerçekleşen en ilgi çekici olaylardan birisi bebeğin kuyruk kısmının düzleşerek görünmez hale gelmesidir. Bebek nefes alıp verme hareketleri yapar, bunu hava ile değil amnion suyu yutarak yapar ve ilk defa idrar yapmaya başlar.
        Bu hafta bebeğiniz gelişimi açısından mihenk taşı. Onuncu haftanın sonunda bebeğiniz artık embriyo değil fetus olacak. Fetal dönemde bebeğinizin büyüme hızı maksimuma ulaşacak ve artık doğuştan gelen sakatlık riski azalmıştır.
        İlk defa fetal dönemde bebeğinizin el ve ayak parmakları ayrılmıştır. Artık kol ve bacaklarını bükebilir ve tırnakları oluşmaktadır. Bu hafta bebeğinizin cildi saydamdır ama kılları cildini kaplamaya başlamıştır. Omurgasının temel parçaları ve belkemiği sinirleri de görülebilir durumdadır. Artık plesanta görevini yapmaya başladığı için vitellüs kesesi kaybolur. Bu hafta da bebeğiniz yutma işlevini de yapmaktadır. Amniyotik sıvı yutmaktadır. Bunu doğumdan sonra nefes alması için bir süreç olarak düşünün. Amniyotik sıvı ayrıca solunum ve sindirim sisteminin gelişimine katkıda bulunur.

1 yorum:

  1. Play Spades Online | TrickToAction
    What's the difference between 스포츠토토 로고 샤오미 spades 벳365 and hearts? Hearts are always 환전 가능 가입 머니 trump; hearts are the trump suit. Hearts is one trump 바카라 검증 사이트 card in a pack of 52 리드 벳 cards, and

    YanıtlaSil