Pages

Subscribe:

Ads 468x60px

23 Aralık 2012 Pazar

Gebeliğin 9. Haftasında Annede ve Bebekte Olan Değişimler

     Biz her ne kadar da fasulye desek de onun adı şimdiye kadar tıbbi olarak "embriyo"ydu, bu hafta kuyruğunun kaybolmasıyla embriyo tanımı da kayboldu, yeni adı "fetus" oldu.
Fasulyenin duyu organlarını; burun delikleri, koku sinirleri, retina, göz kapakları, kulak kepçesi oluşturuyor. El, dirsekler ve meme uçları belirginleşti.
     Gebeliğin 9. haftası, yani 8+0 ila 8+6 günler arasında bebek hızla büyümeye devam edecektir. Bu haftanın sonuna doğru bazen ultrasonda bebeğin hareketlerini görmek de mümkün olabilecektir. Ultrasonda, başının ve gövdesinin büyüklüğünün aynı olduğu görülür. Bu normaldir. Çünkü embriyolarda, yönetim organı olduğu için beyin hızlı gelişir. Bu yüzden kafatası en büyük organlardan biridir. Ancak bir süre sonra, organlar normal hallerine döneceklerdir. Yine ultrasonda, kolların ve bacakların çok kısa olduğu gözlemlenecektir. Bu da son derece normaldir. Çünkü kollar ve bacaklar ilk gelişmeye başladıklarında, vücuda göre oldukça kısadırlar. Ama 12-13. haftalarda hem başın hem de kolların ve bacakların büyüklüğü normal haline ulaşacaktır. Yine duyulan kalp atışlarının çok hızlı olması da normaldir. Çünkü, rahim içinde oksijen dış ortama göre daha az olduğundan, çok daha kısa sürede çok daha fazla oksijen taşıyabilmek için bebeğin kalp hızının yüksek olması gerekir. Bebek doğduktan sonraki saatlere kadar sürecek olan 120-160 arasında bir kalp atım sayısına sahiptir.
        Kabul ediyoruz hayatınız boyunca bu kadar yorulmadınız. Bebeğiniz için vücudunuz plesantayı oluşturmak için çok fazla çalışıyor. Aynı zamanda metabolizma ve hormon seviyeniz sürekli dalgalanıyor bu da kan şekeri ve kan basıncınızın düşmesine neden oluyor. Bunların hepsi gebelik yorgunluğuna neden oluyor. Önümüzdeki haftalarda plesantanın tamamlanmasıyla birlikte rahatlayacaksınız. Beliniz biraz kalınlaşsa da hala hamileliğiniz gözükmüyora ama kesinlikle hamileliğinizi hissediyorsunuz. Sadece sabah bulantısı ya da diğer fiziksel belirtiler değil, ayrıca çok duygusal hissedebilirsiniz.
       Ruh halinde değişim yaşamanız çok normal. Ayrıca anne olacak olmanız sizi korkutuyor olabilir. Biraz gevşemeye çalışın. Pek çok kadın 6-10. hafta arası değişik ruh haline girer. Bu ikinci üç aylık dönemde azalır ve hamileliğin sonunda yeniden görülür. Rahminiz hala büyüyor greyfurttan ziyade bir kavun formatında. Eskiye oranla uyuşuk ve şişmiş hissedebilirsiniz. Kilo almış gibi de hissedebilirsinz ama bu daha çok sudur. Hamileliğiniz boyunca her gün tartılmayın çünkü kilonuda 500gr-2 kg arası bir dalgalanma olacaktır. Bunu bilmek kilo aldığınız konusunda ki sıkıntıları ortadan kaldırır. Hamileliğinz sırasında ki gerçek kilonuzu uyandıktan hemen sonra, tuvaletinizi yaptıktan sonra öllçmelisiniz. Aldığınız kiloların hepsi yağ olarak kalmayacak. Doğuma kadar bebeğiniz yaklaşık 3 kg olacak, rahminiz de 1 kg büyüyecek. Doğumla beraber gelen sıvılar,plesanta 1 kg eder,göğüsleriniz de aynı şekilde 1 kg büyüyebilir. Hamileliğinizin sonuna kadar yaklaşık 8-15 kilo arası alacaksınız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder