Pages

Subscribe:

Ads 468x60px

5 Ocak 2013 Cumartesi

Gebeliğin 13. Haftasında Annede ve Bebekte Olan Değişimler

      Bu dönemde karnınızda ve özellikle de sağ kasığınızda ağrılar ortaya çıkabilir. Bu ağrılar büyümekte olan rahiminizin, rahimi yerinde tutan bağları ve özellikle de ligamentum rotundum ("yuvarlak bağ") adlı yapıyı germesinden kaynaklanan ağrılardır. Rahimin yuvarlak bağa göre daha hızlı büyümesinden kaynaklanan bu ağrılar çok uzun süreli olmazlar ve ligamentlerin gevşeyerek gebeliğe uyum sağlamasıyla ortadan kaybolurlar. Ağrılarınız çok şiddetli olduğunda doktorunuzun önerisine göre çeşitli ağrı kesiciler kullanabilirsiniz. Şimdiye kadar biraz kilo almış olmalı­sınız. Eğer sabah bulantısı sizin için hâlâ sorun oluyorsa ve yemek yemekte zorluk çekiyorsanız çok kilo almamış olabilirsiniz. Kendinizi daha iyi hisset­tikçe ve bebeğiniz hızla kilo almaya baş­ladıkça sizde kilo alacaksınız.
       Fetal büyüme özellikle bu haftadan iti­baren 24. haftaya kadar hız kazanacak. Bebek 7. haftadan beri iki kat büyüdü. Fetal kilodaki değişimler de 8 ve 10. haftalarda oldukça arttı. İlginç bir değişim, bebeğin vücudu­nun geri kalanıyla karşılaştırıldığında baş bölgesindeki büyümenin yavaşlamasıdır. 13. haftada baş, baş bölgesinden kalçaya kadar olan vücut uzunluğunun hemen hemen yarısı kadardır. 21. hafta­ya kadar, baş bölgesi bebeğin vücudu kadar olur. Fetal baş büyümesi yavaşlar­ken fetal vücut büyümesi hızlanır. Bebeğin yüzü artık daha çok insan görünümündedir. Başın yan tarafında oluşmaya başlayan gözler artık birbiri­ne daha çok yaklaşır. Kulaklarda başın yan tarafında normal pozisyonlarını alır. Dış üreme organları, muayene ya­pıldığında cinsiyet ayrımı yapılacak ka­dar gelişmiştir. Bağırsak ilk önce, fetal vücudun dışın­da göbek kordonunda büyük bir şişlik bi­çiminde gelişir. Bu haftada, fetal karın boşluğuna doğru kayarlar. Eğer bu ger­ç
ekleşmezse ve bağırsaklar doğumda fe­tal karnın dışında kalırsa, omfalosel adı verilen durum ortaya çıkar. Ancak bu na­dir görülür. (10.000 doğumda 1 ortaya çı­kar.) Genellikle ameliyatla tedavi edilir ve bebeklerin durumu böylece düzelir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder